Dobozi Népművészeti Egyesület pályázata a Széchy Tamás Emlékház, Helytörténeti Gyűjtemény és Alkotóház udvarának kialakítására

LEADER 2013.
Hagyományőrző udvar létrehozása Dobozon

Megvalósítás tervezett helyszíne:
Széchy Tamás Emlékház udvara
5624 Doboz, Marx u. 20.

A Széchy Tamás Emlékház, Helytörténeti Kiállítótér és Népi Kézműves Alkotóház ad otthont 2012. október 20-tól a Dobozi Népművészeti Egyesület népi kézműves szakemberei, gyermek- és felnőtt szakkörei számára. Itt rendezik a népi hagyományokat ápoló eseményeket, rendezvényeket, kézműves bemutatókat, kiállításokat, játszóházakat, népművészeti táborokat. A projekt célja hagyományőrző udvar kialakítása a közösségi együttlétek minél tartalmasabb, színvonalasabb és sokszínűbb megélésére.

Az alkotóház udvarán jelenleg egy kisebb melléképület és egy diófa áll. A fejlesztés során szeretnénk egy jól funkcionáló hagyományőrző udvart létrehozni, mely hangulatos, egyedi, a mindennapi életet és az ünnepeinket tenné szebbé, jobbá, élhetőbbé. A fejlesztéssel szeretnénk azt is elérni, hogy látogatóink száma növekedjen, annak érdekében, hogy fejlesztésünk fenntartható legyen.

A Dobozi Népművészeti Egyesület vállalja, hogy folyamatosan rendezvényeket (kiállítások, bemutatók, játszóházak, táncházak, mulatságok), közösségi alkalmakat, találkozókat szervez a pályázat eredményeként megvalósított hagyományőrző udvarban. Teszi ezt annak érdekében, hogy a Dobozon élő gyermekek, fiatalok, felnőttek és azok közösségei – különös tekintettel az ifjúságra - gyökerei legyenek annak a közösségi térnek, néprajzi bemutatóhelynek, amit méltán vallunk magunkénak.   A helyi hagyományok és a dobozi értékek bemutatásával a népművészet szellemiségét ápoljuk, a tárgyalkotó népművészet iránti érdeklődést fenntartjuk, a kézműves hagyományok, népi kismesterségek kultúráját megőrizzük, az autentikus népi kultúrát feltárjuk és kor követelményeinek megfelelően újrafogalmazzuk.
 

Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott támogatás összege: 1 880 941 Ft

 

 

Testvérem Egyesület - Munka-erőpiaci Integrációs képzés - 'Tedd meg az első lépést'

Időkép

Időjárás előrejelzés

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti