Társadalmi Megújulás Operatív Program

„Építő közösségek” – közművelődési intézmények az egész életen át tartó tanulásért című pályázati felhívás

  A pályázati felhívás kódszáma: TÁMOP-2008-3-2-3-08/2-2009-0085  

A projekt címe: Közösségek építése a Körösök völgyében – a közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában, Békés megyében

 

                          

 

„Cigány elődeink nyomában” – Helytörténeti kutatást végző csoportmunka

2001 óta a dobozi helytörténeti szakkör különböző témakörökben kutatómunkát folytat a település múltjáról. 2005-ben négy éves gyűjtőmunkát követően egy könyvben foglalták össze Doboz labdarúgásának történetét. Az érdeklődők a képes könyvből fényképek segítségével, jegyzőkönyvek, újságcikkek leírásaiból 50 évre visszamenőleg ismerkedhettek meg a helyi labdarúgással.
Jelenleg a dobozi cigányság történetén dolgoznak. Fényképeket gyűjtenek, családfákat kutatnak. Megszólaltatnak idős cigány embereket, fotókat, filmeket készítenek. A mesélők révén betekintést nyerhetünk a dobozi cigányok régi és mai életébe, szokásaikba. Hogyan élték meg a gyermek születését, a lakodalmat, a temetést, mivel foglalkoztak hétköznapjaikban, miből éltek az emberek? Dokumentálják a jelen kort is fényképekkel, videó felvételekkel. Céljuk, hogy összeállítsanak egy könyvet „Doboz cigányságának képes története” címmel, valamint egy fotókiállítást és „Cigány elődeink nyomában” címmel egy dokumentumfilm bemutatását tervezik 2010. április 8-ára, a Roma Világnapra.

A csoport munkájáról képek itt tekinthetök meg.

 

Testvérem Egyesület - Munka-erőpiaci Integrációs képzés - 'Tedd meg az első lépést'

Időkép

Időjárás előrejelzés

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti